Središče za zagovorništvo
in informiranje o pravicah
otrok in mladostnikov

PRIDRUŽI SE

O ZIPOM

 

ČLANICE

 

 AKTIVNOSTI

REVŠČINA OTROK NAJ POSTANE ZGODOVINA

13.07.2020

Središče ZIPOM, ki deluje pod okriljem Zveze prijateljev mladine Slovenije in je član vseevropske mreže za otrokove pravice Eurochild, skupaj z obema slovenskima članicama Eurochild-a – Zvezo prijateljev mladine Slovenije ter Pravno-informacijskim centrom nevladnih organizacij – PIC poziva Vlado Republike Slovenije, da podpre predlog, da se v okviru Evropskega socialnega sklada plus (ESS+) v dolgoročnem proračunu EU 2021–27 nameni najmanj 5 % sredstev za odpravo revščine otrok v vseh državah članicah EU.

Voditelji EU se bodo 17. in 18. julija v Bruslju sestali na posebnem Evropskem svetu, kjer bodo razpravljali o načrtu za oživitev EU po krizi COVID-19 in o novem dolgoročnem proračunu EU 2021–2027. Otroci, ki so bili že pred krizo prikrajšani zaradi revščine, neustreznega družinskega okolja ali migracijskega statusa, so najbolj trpeli v času splošne omejitve javnega življenja, uvedene zaradi pandemije COVID-19. Poleg tega se bo revščina otrok, kot posledica gospodarskega izpada zaradi krize, še povečala. Raziskave kažejo, da bo revščina gospodinjstev do konca leta 2020 narasla za 15 % (UNICEF in Save the Children, maj 2020).

Stopnja tveganja revščine otrok v Sloveniji se je po podatkih SURS-a po naraščanju v letu 2017 (12,8 % v primerjavi s 11,9 % v letu 2016) v letih 2018 in 2019 zmanjševala (11,7 % v letu 2018 in 10,5 % v letu 2019). V letu 2019 je torej pod pragom tveganja revščine živelo 41.000 otrok. Pandemija bo zagotovo močno ogrozila trend padanja stopnje revščine otrok v Sloveniji. Vsak otrok ima pravico biti otrok, zato je še toliko bolj pomembno, da si skupaj prizadevamo, da revščina otrok resnično postane zgodovina.

OZADJE: Članice Eurochild-a, ki združuje 185 organizacij in posameznikov iz 35 držav (med članicami iz Slovenije so Središče ZIPOM, Zveza prijateljev mladine Slovenije in Pravno-informacijski center nevladnih organizacij – PIC), pozivamo – v luči srečanja voditeljev EU – da revščina otrok postane zgodovina v vseh državah članicah EU.

Eurochild je vseevropska mreža, ki si prizadeva, da bi bile otrokove pravice in blaginja otrok v središču oblikovanja politik. Danes, 13. julija 2020, je bila objavljena skupna izjava, s katero pozivamo, da evropski voditelji sprejmejo ukrepe za odpravo revščine otrok. Nj. eksc. Marie-Louise Coleiro Preca, predsednica Eurochild-a in nekdanja predsednica Malte, v video nagovoru poziva voditelje EU k podpori prizadevanj mreže.

 
Središče ZIPOM
Zveza prijateljev mladine Slovenije
Dimičeva ulica 9, 1000 Ljubljana

01/ 239 67 25

PRIJAVA NA E-NOVICE

 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani in štetje števila obiskovalcev. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.