Središče za zagovorništvo
in informiranje o pravicah
otrok in mladostnikov

PRIDRUŽI SE

O ZIPOM

 

ČLANICE

 

 AKTIVNOSTI

Novi zakon o hiši za otroke in napoved okrogle mize Središča ZIPOM

29.06.2020

Predlog Zakona o zaščiti otrok v kazenskem postopku in njihovi celostni obravnavi v Hiši za otroke je zelo dobrodošla novost v slovenskem prostoru. Z njim se ustanavlja javni zavod Hiša za otroke, ki bo predstavljal prijazen prostor za obravnavo otrok žrtev kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost. Omogočena bo izvedba vseh postopkov na enem mestu, tako da otrokom ne bo potrebno iti na sodišče. Zagotovljeno bo, da bo otrok zaslišan zgolj enkrat in samo izjemoma večkrat. Otroci bodo imeli dostop do psihosocialne pomoči med postopkom in še pol leta po njem.

V Središču ZIPOM menimo, da bi veljalo še več pozornosti nameniti konkretizaciji načela varstva otrokove koristi – predvsem kar se tiče pristopa do otroka in same izvedbe zaslišanja in telesnega pregleda. Otroci imajo pravico do posebnega varstva, otroci, žrtve kaznivih dejanj pa zaslužijo še več naše pozornosti in skrbi. Želimo, da bo javni zavod Hiša za otroke resnično hiša ZA otroke.

V času javne razprave bo Središče ZIPOM organiziralo okroglo mizo in povabilo k udeležbi tako odločevalce kot civilno družbo in strokovnjake s terena. Po dogodku bomo zbrali naše komentarje na zakon in jih posredovali odločevalcem in javnosti.

Datum dogodka in seznam govorcev sledi v kratkem.

 
Središče ZIPOM
Zveza prijateljev mladine Slovenije
Dimičeva ulica 9, 1000 Ljubljana

01/ 239 67 25

PRIJAVA NA E-NOVICE

 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani in štetje števila obiskovalcev. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.