Središče za zagovorništvo
in informiranje o pravicah
otrok in mladostnikov

PRIDRUŽI SE

O ZIPOM

 

ČLANICE

 

 AKTIVNOSTI

Didaktično orodje za otroke »Raziskovanje doma«

16.06.2020

Didaktično orodje za otroke »Raziskovanje doma«

Zdravstvena kriza, ki jo je povzročilo širjenje SARS COVID-19, je prizadela vse. Vendar pa se malo govori o tem, kako so se s pandemijo in njenimi posledicami spopadli otroci. Zdravstvena kriza je vplivala na njihovo vsakdanje življenje, imajo zelo podobne skrbi kot večina nas. Otroci opazujejo odrasle v neprestanem občutenju negotovosti, ki jo povzroča novi koronavirus COVID-19 in val lažnih novic, ki se zlahka širijo prek družbenih medijev. Vprašanje pa je, ali lahko vedno najdejo način, kako izraziti svoje strahove, skrbi in čustva.

Organizacija Exploradores de la Ciudad iz Mexico City-ja je oblikovala didaktično orodje za otroke, da lahko izrazijo svoja občutenja in bolje razumejo obdobje karantene. Orodje je raziskovalni dnevnik z naslovom »Raziskovanje doma«. Zahvaljujoč venezuelski organizaciji Huasipichanga je bila knjižica prevedena v različne jezike (angleščino, nizozemščino in italijanščino), dosegla je tudi člane evropske mreže ustvarjalcev prostora EU Placemaking. Slovensko različico Raziskovalčevega dnevnika sta pripravila Pravno-informacijski center nevladnih organizacij – PIC ter IPoP – Inštitut za politike prostora.

Z uporabo te knjižice bodo otroci lahko razmislili o trenutnih razmerah, vprašanjih, povezanih s COVID-19, in se pogovarjali o higienskih ukrepih ter o ukrepih za zagotavljanje varne razdalje med ljudmi, ki jih priporočajo oblasti. Poleg tega knjižica vključuje napotke za dejavnosti, ki lahko otrokom pomagajo izraziti svoja čustva in predelati izkušnje, ki jih vsi skupaj doživljamo v tem posebnem času, ter pomagajo kot čustvena opora. Pri Exploradores de la Ciudad, Huasipichanga, Pravno-informacijskem centru nevladnih organizacij – PIC in IPoP – Inštitutu za politike prostora upajo, da bo knjižica Raziskovanje doma postala koristno gradivo v podporo otrokom v času zdravstvene krize.

 
Središče ZIPOM
Zveza prijateljev mladine Slovenije
Dimičeva ulica 9, 1000 Ljubljana

01/ 239 67 25

PRIJAVA NA E-NOVICE

 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani in štetje števila obiskovalcev. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.