Središče za zagovorništvo
in informiranje o pravicah
otrok in mladostnikov

PRIDRUŽI SE

O ZIPOM

 

ČLANICE

 

 AKTIVNOSTI

Eurochild in UNICEF bosta razvila študijo o otrocih v alternativni oskrbi po vsej EU

09.01.2020

Eurochild in UNICEF bosta razvila študijo o otrocih v alternativni oskrbi po vsej EU

Eurochild sodeluje z UNICEF-ovim regionalnim uradom za Evropo in osrednjo Azijo, da bi usklajeval 12-mesečno študijo, namenjeno vzpostavitvi sistemov za zbiranje podatkov o zaščiti otrok v 27 državah članicah EU.

Danes v Evropi ni podatkov o otrocih, ki niso v starševskem varstvu, ali so v nevarnosti, da bi ga izgubili. Razpoložljivi podatki običajno niso razčlenjeni, na primer glede na starost, spol, invalidnost.

Pomanjkanje aktualnih kvantitativnih podatkov o otrocih, ki niso v starševskem varstvu, ali so v nevarnosti, da bi ga izgubili, je glavna ovira pri razvoju in izvajanju celovitih strategij deinstitucionalizacije. Dejansko je sistematično zbiranje natančnih podatkov o številu in značilnostih otrok, ki so v institucionalni oskrbi, o temeljnih vzrokih institucionalizacije in o delovanju sistema zaščite otrok kot celote, ključnega pomena in lahko pomaga zagotoviti boljše politike, izboljšati sposobnost države za zaščito in promocijo otrokovih pravic in vodijo k trajnostnim reformam. 

Pomembno je, da bo ta študija izkoristila priložnost, ki jo ponuja pobuda za otroško jamstvo (Child Guarantee Initiative), ki jo je Evropska komisija (2020–2024) opredelila kot eno od svojih političnih prednostnih nalog.

Več na spletni strani Eurochild.

 
Središče ZIPOM
Zveza prijateljev mladine Slovenije
Dimičeva ulica 9, 1000 Ljubljana

01/ 239 67 25

PRIJAVA NA E-NOVICE

 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani in štetje števila obiskovalcev. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.