Središče za zagovorništvo
in informiranje o pravicah
otrok in mladostnikov

PRIDRUŽI SE

O ZIPOM

 

ČLANICE

 

 AKTIVNOSTI

POSVET ZA USTANOVITEV INSTITUTA VARUHA OTROKOVIH PRAVIC

16.05.2013

Cilji posveta so bili: spoznati projekt Središče ZIPOM; spoznati konkretne primere kršitev otrokovih pravic, s katerimi se nevladne organizacije srečujejo v praksi; razumeti pobudo Središča ZIPOM za Varuha otrokovih pravic (v nadaljevanju VOP); zapisati področja delovanja VOP, v primeru, da bi ga imeli; kaj družba pridobi/izgubi, če institucionaliziramo VOP; razprava glede ustanovitve VOP; dogovoriti naslednji korak v zvezi s pobudo Središča ZIPOM za VOP.
Posveta so se udeležili predstavniki vladnih in nevladnih institucij; med prvimi: Zoran Pavlović iz Svetovalnega centra za otroke, mladostnike in starše Ljubljana; Andraž Zgonc iz Urada RS za mladino; Ljubica Šalinger iz Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve; Tone Dolčič, namestnik Varuha človekovih pravic; Lan Vošnjak, strokovna služba Varuha človekovih pravic; Renata Brdar Tomažinčič iz Skupnosti centrov za socialno delo; Božena Pem, Eva Irgl ter Andreja Krumpak iz Komisije za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti; Anton Klančnik iz Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi; Liana Kalčina iz Nacionalnega odbora ZPMS za otrokove pravice ter nekatere članice Središča ZIPOM: Društvo Mozaik, Zavod Emma,  Unicef,ZPM Krško, Beli obroč, Društvo Ostržek, Slovenska filantropija ter MDPM Ajdovščina.

Pobuda Središča ZIPOM vključuje 4 glavne argumente za ustanovitev Varuha otrokovih pravic:
»Varuh otrokovih pravic bi:
  1. uresničeval in promoviral Konvencijo OZN o otrokovih pravicah;
  2. kot neodvisen organ skrbel izključno za uresničevanje otrokovih pravic;
  3. imel povezovalno vlogo med institucijami v vseh dejavnostih in postopkih v zvezi z otrokom;
  4. vplival na hitrejše postopke, v katerih so udeleženi otroci.«
V razpravnem delu posveta sta si bili vladna in nevladna stran enotni glede vloge, ki bi jo Varuh otrokovih pravic, če bi ga imeli, opravljal. Varuh bi:
  • predstavljal nadzorni mehanizem nosilcev javnih pooblastil, državnih organov ter organov lokalne skupnosti na sistemskem nivoju v vseh dejavnostih in postopkih v zvezi z otroki;
  • imel pristojnost vlaganja zakonodajnih predlogov ter sodelovanja pri razpravah v zakonodajnem postopku pri sprejemanju zakonodaje glede otrok in pri tem zagovarjal otrokovo korist;
  • bil ambasador, glas otrok, njim dostopen;
  • ozaveščal družbo o pomembnosti otrokovih pravic in njihovih kršitev;
  • imel pristojnost raziskati ozadje kršitve otrokove pravice: kdo, kdaj, za katero kršitev gre ter predlagati sankcije;
  • vplival na politiko glede otrok in družine.
Središče ZIPOM bo s pobudo nadaljevalo, saj menimo, da so otrokove pravice ena glavnih skrbi naše družbe. Želimo si, da bo država kljub krizni gospodarsko-finančni situaciji razumevajoča do otrok.

 
Središče ZIPOM
Zveza prijateljev mladine Slovenije
Dimičeva ulica 9, 1000 Ljubljana

01/ 239 67 25

PRIJAVA NA E-NOVICE

 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani in štetje števila obiskovalcev. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.