Središče za zagovorništvo
in informiranje o pravicah
otrok in mladostnikov

PRIDRUŽI SE

O ZIPOM

 

ČLANICE

 

 AKTIVNOSTI

Spremembe Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev

27.08.2015

Članice Središča ZIPOM, in sicer Društvo za nenasilno komunikacijo, Društvo SOS telefon, Zveza prijateljev mladine Moste Polje ter Zveza prijateljev mladine Slovenije s soglasjem preostalih članic ZIPOM-a so pripravile predloge za spremembe ZUPJS in jih tudi predstavile na sestanku na MDDSZEM. Predlagane spremembe izhajajo iz prakse in izkušenj nevladnih organizacij, ki so vsakodnevno v stiku z ljudmi, ki se znajdejo v življenjski stiski.

Med drugim smo predlagali, da se kot dohodek, ki se upošteva pri odmeri pravice iz javnega sredstva, ne bi upoštevala preživnina, otroški dodatek ter dodatek za aktivnost po predpisih, ki urejajo zaposlovanje. Pri osebah, ki se upoštevajo poleg vlagatelja, se po trenutno veljavni zakonodaji upošteva otrok pri tistem izmed staršev, pri katerem ima prijavljeno stalno prebivališče. V primeru razveze, skupnega varstva in vzgoje je to problem, saj otrok ne živi samo pri tistem izmed staršev, pri katerem ima prijavljeno stalno prebivališče, zato se strinjajo, da je potrebna sprememba. Glede upoštevanja prihodkov, izhajajočih iz varčevanja in zavarovanja za otroke, pravijo, da obstajajo t.i. pupilni računi. Na banki lahko odpremo račun, s katerim lahko razpolaga samo otrok, ko dopolni 18 let. S sredstvi starši do otrokove polnoletnosti ne morejo razpolagati. Zato se tovrstnega varčevanja pri odmeri pravic iz javnih sredstev ne upošteva.

Ministrstvo je določene spremembe podprlo. Kot ZIPOM pa smo izrazili željo po sodelovanju pri pripravi sprememb zakona.

 
Središče ZIPOM
Zveza prijateljev mladine Slovenije
Dimičeva ulica 9, 1000 Ljubljana

01/ 239 67 25

PRIJAVA NA E-NOVICE

 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani in štetje števila obiskovalcev. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.